vineri, 7 ianuarie 2011

Viaţa prin apă

              Având în vedere că 22 martie se aproprie cu paşi măestoşi, am ocazia de a-mi exprima propria opinie în legatură cu "Ziua Mondială a Apei"  aşadar avem oportunitatea de a ne reaminti ceea ce reprezintă cu adevărat "APA" … pe care, însă o risipim şi asupra căruia nu acordam interesul  evident, cuvenit.
              Faptul că aceasteia i-a fost atribuită  puterea magică de a deveni seva vieţii pe pământ, mă face să realizez şi să constientizez  importanţa acesteia, căruia îi datorez, însuşi viata mea.  Mă face, să respect, să fiu realistă şi conştientă  de PUTEREA EI şi mai presus de orice, să CRED în EA. E vorba de cum, noi, am putea întelege ceea ce reprezintă cu adevărat.. despre cum am putea să îi acordăm atenţia cuvenită şi despre cum am putea împiedica dispariţia şi poluarea ei.  Nu poate fi înlocuită, dar poate fi inexistentă; iar pentru 1/6 din populaţia planetei , aceasta este inaccesibilă.
              Reprezintă nucleul unei vieţi competente şi sănătoase.
              Este în sine, viaţa, dătătoare de viaţă.
              Faptul că este diferită de absolut orice, este demonstrat prin faptul că, este atât de delicată şi pură încât nu are concurenţă, dar pe cât de delicată, pe atât de puternică şi distrugătoare, cu o fortă de impact, ameninţator de periculoasă… şi totuşi este de neînlocuit. Este alcatuită din hidrogen  şi oxigen, dar există şi un al treilea element, care rămâne, însă un mister.În medie, un om poate supravieţui fără mâncare aproximativ 40 de zile, în timp ce, fara apă, şansele de supravieţuire se reduc drastic la 4-5 zile. Iar la fel ca şi religia şi ideologia, apa, are puterea de a schimba şi mobiliza întreaga lume, căci din timpuri străbune se ştia, faptul că acolo unde exista apa, exista viaţă, existau  aşadar şi OAMENI;  întregi civilizaţii de oameni se luptau pentru APĂ, căci doar cu ea puteau supravieţui. În fiecare secundă, minut, oră şi zi, oamenii au nevoie de EA, au nevoie de APĂ!!! Iar noi, lumea întreagă trebuie să învatam, din nou, să apreciem acest dar, să apreciem existenţialul. Iar eu, încerc să nu mai privesc un râu ca pe un izvor de speranţe şi vise, ci ca pe un izvor de energie şi viaţă. Roua dimineţi este şi roua vieţii.
              Fiecare dintre noi ar trebui să aibă simţul responsabilităţi, deci, irosirea, ignoranţa şi distrugerea apei, ar trebui să fie urmate de sentimente de îngrijorare şi … de un fel de responsabilitate aşadar şi de o disciplină adecvată.
               Datorită problemelor de utilizare incorectă a apei  şi de poluare,  distribuţia şi aprovizionarea  raţională a acesteia, îndrăznesc să spun că a devenit o problemă de tip ecologic, o problemă de tip global. Iar faptul că in cadrul conferinţei Naţiuniilor Unite asupra mediului inconjurător a fost adoptată hotărârea prin care 22 martie devine Ziua Mondială a Apei, pot afirma faptul că acesta, transmite un mesaj prin care, se atrage atenţia la nivel global privind problemele legate de apă şi de importanţa cu care trebuie tratată aceasta.
Sunt cu adevărat fericită, de faptul că o asemenea zi, 22 martie, este dedicată intru totul APEI.  Un studiu efectuat de cercetători americani, ne demonstrază un fapt deosebit de ingrijorător şi anume  că, în medie în America de Nord un cetăţean obişnuit consumă aproximativ 422 litri de apă pe zi in timp ce în Europa în medie se consumă  aproximativ 210 litri / zi, de către o singură persoană, în timp ce in Mozambic, ţară în curs de dezvoltare, zilnic 5,2 litri sunt consumati de către  un singur om, cantitate egală unui jet de apă utilizată de un closet din U.S, fapt extrem de ameninţător şi care ridică  serioase semne de intrebări. Repercusiunea acestor fapte mă înfioară.   Aşadar, apa este cea care ne-a ajutat să trăim, să fim ceea ce suntem, ACUM e timpul ca noi, să începem să ajutăm apa să TRĂIASCĂ, să renunţăm la ignoranţă şi la distrugere. Avem această putere. Cheia e la noi.  Lacătul e apa.
             O nouă zi, un nou început, 22 martie, ziua Mondială a Apei, ziua recunostinţei oameniilor fată de această, evlavie cerească. Totul stă in a noastră putere de a schimba ceva. E timpul să renunţăm  la sursele de poluare şi la indiferenţă. Implicarea e soluţia. Luptă cu neîncetare, speră şi fi mai bun. Şi nu uita, căci trăieşti.. datorită lucrului căruia îi acorzi cea mai puţină importanţă.
              E timpul să te schimbi.. Ce zici? Încerci?
              Eu sunt alături de tine în acest război..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu